- Views 0
- Likes 0
آموختن (نه یعنی نه) به فرزندتان، اولین قدم حیاتی برای نظم بخشیدن به رفتار او و در واقع اساسی ترین کلید موفقیت در پرورش فرزند است
دیدن گریه ی افراد موجب ناراحتی می شود و ما طبیعتاً از انجام کاری که ممکن است باعث گریه ی فرزندمان شود اجتناب می کنیم.همه ی ما میل داریم فرزندانمان ایمن و در عین حال شاد و خوشحال باشند و مشکل نیز در همین امر نهفته است.راهی برای اجتناب وجود ندارد.نه گفتن خلاف غرایز طبیعی ماست اما بهرورزی فرزندمان به توانایی ما در انجام این کار وابسته است.
از کجا باید شروع کنیم؟
ابتدا اجازه دهید در مورد مفهوم اصطلاح (کودک با تربیت) به توافق برسیم.کودک با تربیت کودکی است که در هنگام قرار گرفتن در موقعیت مناسب واکنش مثبتی به خواسته های والدینش نشان می دهد.مثلاً وقتی از کودک خود می خواهید کتاب ها را از قفسه بیرون نریزد او اطاعت می کند؟ اگر کودکمان رفتار نادرستی دارد و ما قادر به نه گفتن نیستیم این رفتار از چه زمانی شروع شده؟ هر چند وقت یک بار رفتار نامناسب اتفاق می افتد؟چرا فرزندتان بد رفتاری می کند؟
در ابتدا باید فهرستی از رفتارهای نامناسب کودک خود فراهم کنید و زمان، محل و دفعات تکرار آن ها را مشخص کنید.افراد و موقعیت های دیگر را هم در بررسی ها و کندوکاو خود لحاظ کنید.پس از بررسی چند احتمال برای رفتارهای نامناسب کودک خود در نظر بگیرید:
-کنجکاوی :کودک به علت کنجکاوی رفتارهای نادرستی خواهد داشت. او نمی تواند همیشه پیامد های کنجکاوی اش را پیش بینی کند.
– خستگی
-توجه کافی: کودکان تفکری عینی و عملی دارند و خیلی فوری باید آن ها را راضی و خشنود کرد این یعنی والدین باید برای پرداختن و توجه کافی به کودک همیشه آماده باشند.
-بیماری: گاهی دلایل بد رفتاری کودکان ضعف و بیماری جسمانی می باشد
-روابط خانوادگی: وجود روابط متزلزل و جروبحث بین اعضای خانواده انرژی منفی به کودکان منتقل می کند که حتماً مشاهده رفتارنامناسب کودکان یکی از نشانه های آن می باشد.
نه را با جملات مثبت بگویید
کودکتان را برای خرید بردهاید و او مدام دامان شما را میکشد و شکلات میخواهد. شما هم به او میگویید قبل از شام نمیشود شکلات بخوری. او پاهایش را بر زمین میکوبد و شما دوباره نه میگویید. او این بار محکم تر پا میکوبد و بلندتر جیغ میزند. تا شما به راهروی چهارم برسید او پنج بار قشفرق به راه میاندازد تا به خواستهاش برسد. شما هم یا تسلیم خواسته او میشوید تا از شر سرو صدا و آبروبری های او در فروشگاه خلاص شوید و یا محکم بر سر حرف خودتان میایستید و سرخ و سفید میشوید.
که در هر دو حالت شرایط برای شما و کودک سخت میشود. بعضی از کودکان تنها با شنیدن کلمه نه نمیتوانند علت بعضی از قوانین را بفهمند. متخصصان روانشناسی خانواده معتقدند میتوانید با این کودک به گونه مثبت حرف بزنید و به همان نتیجه برسید. مثلاً به جای اینکه بگویید قبل از شام نمیتوانی شکلات بخوری میتوانید به او بگویید بله تو اجازه داری شکلاتت را بعد از شام بخوری.
حق انتخاب بدهید
کودک شما توپش را به سمت اتاق نشیمن شوت میکند و شما در حالی که خودتان را برای شنیدن صدای شکستن آماده میکنید داد میزنید: نه توپ بازی در خانه ممنوع است. اما در عوض بهتر است بگویید پسرم میتوانی در خانه با توپت قل قل بازی کنی روی زمین تا چیزی نشکند یا این که بروی در حیاط.
با دادن حق انتخاب به کودک خود القا میکنید که بر شرایط مسلط است و میتواند به خواستهاش برسد. حتی کودکان 1 تا 3 ساله هم با داشتن موارد ساده برای انتخاب میتوانند حس استقلال و شایستگی را تجربه کنند. البته یادتان باشد در این سن گزینههای انتخاب نباید خیلی زیاد باشد تنها انتخاب از بین دو مورد کافی است.
لحن و حرکات مناسب داشته باشید
نکته مهمی که کلا در حرف زدن و بیان دستورات به کودک باید رعایت کنید این است که همیشه برای اینکه کودک به حرف شما توجه کند باید در فاصله یک متری او و در سطح چشمان او قرار بگیرید و به چشمانش نگاه کنید و آرام، محکم و شمرده حرف خود را بزنید.کودکان بسیاری از حرف های شما را از روی لحنی که بیان میکنید میفهمند. بنابراین میتوانید با یک لحن محکم بدون گفتن کلمه نه با کودک حرف بزنید. البته یادتان باشد این لحن محکم را برای مواقعی نگه دارید که میخواهید کودک حتما حرف شما را گوش کند. با یک نگاه معنی دار و نافذ به کودکتان بگویید اصلاً از این کارت خوشم نمیاد بهتره ادامه ندی!
در ضمن میتوانید با حرکات سر و بدن خود به کودکتان نشان دهید که لازم است کار خود را رها کند. مثلاً به تدریج به کودک نشان دهید که وقتی کاری خطرناک است حرکات بدن و چهره شما برای حفظ سلامت او تغییر میکند و به او اجازه نخواهید داد که سلامتش را به خطر بیندازد چون او را دوست دارید. اگر میخواهید او را از خطری حفظ کنید با در بغل گرفتن او میتوانید به او نشان دهید که چقدر به سلامت او اهمیت میدهید. بنابراین صدای بلند و داد زدن ها را برای زمانی نگه دارید که خطری جدی او را تهدید میکند.
سر حرف خود بایستید
اگر کودک خواستهای داشت که شما نمیتوانید و یا صلاح نمیدانید به او جواب مثبت بدهید، بر سر نه خود بایستید. اگر کودک ببیند که بعد از اصرار و گریه و قشقرق میتواند شما را تسلیم خواسته خود کند یاد میگیرد که دفعات بعد هم از همین روش برای رسیدن به خواستهاش استفاده کند. بنابراین تنها زمانی به فرزندتان نه بگویید که مطمئنید از حرف خود برنمیگردید.