- Views 0
- Likes 0
دقت به معنی توجه غیر ارادی ازطریق حواس پنجگانه است . افرادی که دقت بالایی دارندمعمولا حافظه ی بهتری هم دارند.دقت یک مهارت است و می توان مانند هرمهارت دیگری آن را تقویت کرد.تمرکز یعنی حفظ و نگهداری .لذ ابدون داشتن دقت وتمرکز حواس،یادگیری صورت نمی گیرد .تمرکز نسبی است یعنی تقریبا همهی افرادی تا حدودی از آن بهرمند هستند . وکسی نمی تواند ادعا کند کاملا بی دقت است ویا همیشه تمرکز دارد. فراموش نکنیم که تمرکز کارایی حافظه را افزایش می دهد.تمرکز باعث می شود که برافکار مزاحم مسلط شویم . تمرکز حواس باعث تقویت اراده هم می شود، تمرکز و اراده رابطه ی مستقیم با هم دارند.افراد دقیق اراده ی خوبی هم دارند.دقت به معنی توانایی حفظ توجه از طریق حواس پنجگانه است.بیشترین حجم ورودی اطلاعات از طریق حس بینایی ( 75 درصد ) رخ می دهد ، لذا تقویت حس بینایی ، امری بسیار مهم است.
مراحل یادگیری (فرایندهای روانی پایه )
1-دقت
2-ادراک
3- حافظه
دقت (توجه): دقت بینایی – دقت شنوایی – دقت بویایی – دقت چشایی – دقت لامسه
سهم حواس در یادگیری ، عبارتند از بینایی(75 درصد ) – شنوایی (13 درصد ) بویایی (6 درصد ) – چشایی ( 3درصد ) و لامسه ( 3 درصد )
لذا اکثر کودکان در دقت بینایی و دقت شنوایی مشکل دارند.در مراکز یادگیری بیشترین تاکید دراین مرحله صورت می گیرد . زیرا ابتدا دانش آموزان باید دقت داشته باشند تا بتوانند به ماحل بعدی یادگیری برسند.
دقت بینایی یعنی تمرکز بر آنچه می بینندو و دقت شنوایی یعنی تمرکز کافی بر آنچه که می شنوند.
ادراک ( درک و فهم ): دومین مرحله یا فرایند یادگیری است . ادراک یعنی ثبت دادهای حسی به طور معنا داری در مغز.ادراک هم مانند دقت می بایستی در کلیه حواس صورت گیرد ولی در مساله ی آموزشی دو حس بینایی و شنوایی بیشترین نقش را دارد .لذا در مرکز اختلالات بر ادراک بینایی و شنوایی تاکید زیادی می گردد.
ادراک شنیداری: کودکان مبتلا به مشکلات یادگیری ازنظر شنیدن مشکلی ندارند ولی در تفسیر آنچه گه می شنوند دچار مشکل هستند.
ادراک دیداری : کودکان دارای مشکلات یادگیری در تفسیر آنچه که می شنوند دچار اشکال هستند.
حافظه: یعنی توانایی به خاطر آوردن اطلاعات تازه آموخته شده .حافظه تقریبا در تمام یادگیری ها نقش اساسی دارد .حافظه نیز شامل کلیه حواس می شودولی بیشترین تاکید بر حافظه ی بینایی و شنوایی است.
انواع حافظه :
حافظه ی کوتاه مدت : دریافت اطلاعات برای مدت کوتاه . فقط یک دقیقه مطالب را نگه می دارد(9-5)کلمه یا عددرا در ذهن برای مدت کوتاه نگه می دارد .
حافظه بلند مدت : دریافت اطلاعات در ذهن برای مدت طولانی .
علل بی دقتی و حواس پرتی :
1-حواس پرتی درونی و ذهنی مانند:مشغله ذهنی دانش آموزان شامل مواردی از قبیل :درد ، رنج ، غم وغصه ، اضطراب و نگرانی ، گرسنگی و تشنگی ، ترس و خشم وشادی ، بیماریها ، بی علاقگی به موضوع ، فشار روانی ، ناراحتی های جسمی و روحی مادر قبل و هنگام زایمان تاثیر مستقیمی به دقت فرزند دارد .
2-بی دقتی و حواس پرتی بیرونی و محیطی :سردی و گرمی هوای کلاس ، نور شدید و نور ضعیف ، صدای ناهنجار ، روشن بودن رسانه های صوتی و تصویری و ……
گاهی برخی اتفاقات و حوادث ، فضای روانی فرد را دچار اختلال می کند .در برحی موارد تکالیف سنگین باعث عدم تمرکز حواس دانش آموزان می گردد .
اغتشاشات فکری خانواده مانند : مشکلات ارتباطی ، اقتصادی و اجتماعی و اعتیاد والدین
باعث می شود که کودک و نوجوان به این موضوع فکر کند .کمبود محبت و نشاط در
خانواده ، احساس نا امنی ، توقعات بیش از ظرفیت از کودک ، مقایه ی کودک ونوجوان با سایر همسالان .
راههای افزایش دقت و تمرکزحواس :
تهیه لیست و یادداشت برداری کارها و تکالیف مربوط که توسط معلم ارائه می شود.
خستگی زیاد موجب عدم تمرکز است لذا کمی استراحت لازم است .
از مشاور و روانشناس کمک بگیرید .زمانی که دانش آموز دقت می کند اورا تشویق نمایید و پاداش دهید.
از روش های مختلف تدریس استفاده کنید.معلم می بایستی جهت افزایش دقت کودکان از مطرح کردن مطالب تکراری خودداری نموده و موضوع را عوض کند و از روش
دیگری کمک بگیرد.نحوه ی نشستن دانش آموزان در کلاس درس برتمرکز وی موثر است. لذا مراقب باشید که دانش آموزان در هنگام ارائه درس و …. سرشان روی میز نباشد.