- Views 0
- Likes 0
معمولا دانش آموزان سه سوال درباره ی انشاء نوشتن دارند .
- چی بنویسم ؟
- چگونه بنویسم ؟
- چگونه ادامه بدهم ؟
سه تکنیک در اینجا ارائه داده می شود :
- تکنیک گلوله برفی
- تکنیک تمرین نمایشگاهی
- تکنیک سه نفر سه نفر
تکنیک گلوله برفی :
گروه اول ، یک جمله می گوید گروه دوم همان جمله را تکرار کرده وجمله ای دیگر به آن اضافه می کند سپس گروه سوم جملات اول و دوم و خود به آن یک جمله ی دیگر اضافه کرده و الی آخر در آخر همه ی دانش آموزان جملات را کنار هم بگذارند و یک یا چند بند نوشته شود .
تکنیک تمرین نمایشگاهی :
از دانش آموزان بخواهیم در گرو های خود درباره ی موضوعی بصورت گروهی چند جمله بنویسند . سپس برگه های خود را با گروه های دیگر جابجا کنند گروه ها چند جمله ی دیگر به آن ها اضافه کنند و در صورت وجود اشتباه آن را تصحیح کنند .
تکنیک سه نفر سه نفر :
در گروه ها سه نفر سه نفر در سه دقیقه بنویسند در صورتی که اعضای گروه بیشتر از سه نفر باشند چهار نفره یا پنج نفره این کار را انجام دهند . سپس نوشته های خود را با همفکری تصحیح کرده ، با هم ارتباط دهند در نهایت یک یا چند بند بنویسند .
یکی از موارد مهمی که در این جا باید به آن اشاره کرد این است که اساس کار در انشاء نویسی جمله نویسی و ارتباط دادن جملات به هم است . چند نکته در جمله نویسی باید به دانش آموزان آموخته شود :
- ساختن یک جمله برای یک کلمه منحصر به همان کلمه نشود مثلا برای کلمه ی کتاب، می توان با کلمات
کتاب ،کتابی ،کتاب ها ،کتاب من و کتاب های جمله ساخت که همه ی این کلمات از نظر معنی یکی هستند اگر با کتاب خانه جمله بسازیم معنی کلمه کامل عوض شده است .
- جملاتی را که برای هر کلمه می توان ساخت دو نوع هستند .
الف ) جملات علمی- خبری
جملات علمی – خبری جملاتی هستند که از صحت آنها خبر داریم و نونه ای از آنها در ذهن ما وجود دارند .
ب) جملات تخیلی
جملات تخیلی جملاتی هستند که در ذهن وجود ندارند . به عنوان مثال از دانش آموزان بخواهیم که با زنبور جمله بسازند هر آن چه در باره ی ویژگی های زنبور بیان شود جملات خبری و و هرچه با ذهنیات ما همخوانی ندارد جملات تخیلی هستند .
- دانش آموزان را تشویق کنید تا جملات متفاوت و بیشتری بسازند .
در نهایت برای بهبود روند کار ،گروه ها جملات را در کلاس بخوانند سپس معلم یا گروهی دیگر جملات را تصحیح کنند .
گرد آورنده:آموزگار پایه ی چهارم