۳۰ مرداد روز بزرگداشت علامه مجلسی
ملا محمدباقر مجلسی فرزند ملا محمدتقی مجلسی، در سال ۱۰۳۷ ق در اصفهان زاده شد و در سال ۱۱۱۰ ق، در همان شهر چشم از جهان فرو بست. او به «مجلسی دوم» و پدر بزرگوارش به «مجلسی اول» مشهور است و هر دو در شمار دانشمندان بزرگ شیعه می باشند.
علامه محمد باقر مجلسی از بزرگترین عالمان شیعه است که خدمات گوناگون و فراوانی به جهان اسلام و مذهب تشیع کرده است. از جمله خدمات فرهنگی و دینی او تألیف کتابهای بسیاری در موضوعات مختلف دینی به دو زبان فارسی و عربی است. امّا در میان آثار گران سنگ علامه مجلسی، مجموعه عظیم بحارالانوار که به حق دایره المعارف بزرگ شیعه است ـ بیش از دیگر آثار وی موجب شهرت او شده است.
دانش مرد خستگی ناپذیر
علامه مجلسی از جمله دانشمندانی است که با تدوین و تحقیق و تألیف انس همیشگی داشت و هرگز شعله همت او در دانش اندوزی به خاموش نمیگرایید. آن بزرگوار تمام مدت عمر مبارک خود را صرف فعالیتهای علمی نظیر تربیت شاگردان و آموختن علوم اهل بیت به آنان، و تألیف و تحقیق گذراند و حتی در خلال سفر حج یا سفرهایش به مشهدالرضا و عتبات مقدس عراق، برنامه های علمی خود را ترک نمی کرد و در دو دهه پایانی عمرِ شریفش که متولی برخی از مناصب رسمیِ دینی و حکومتی بود، فعالیتهای پژوهش و علمی خود را ادامه می داد.
تألیفات علامه محمدباقر مجلسی:
علامه مجلسـى محقق پر کارى بـود که در عمر شریف خـویـش لحظه اى از تألیف و تحقیق نیاسـود و تـوانست کتابخانه بزرگى را که یادگار نیاکانـش بـود غنـى تر و پـر بارتر ساخته و جهت استفاده علاقه منـدان در اختیار دانـش پژوهان قرار دهد، او براى به دست آوردن کتب نادر و کمیاب به کشورهاى دیگر از جمله یمـن مسافرت نمود. به دست تواناى علامه مجلسـى کتب زیادى نگارش یافت که به دو بخـش ، تألیفات فارسـى و عربى قابل تقسیم است.
– تألیفات فارسى عبارت است از :
۱ ـ حیاه القـلوب: مشتمل بر سه جلد است.
۲ ـ حلیه المتقیـن: در آداب معاشرت و زندگى فردى و اجتماعى.
۳ ـ عیـن الحیـات: شـرح وصیت پیـامبـر اسلام به امت خودش.
۴ ـ مشکـاه الانـوار: در فضیلت و آداب قـرائت قـرآن و ثواب آن.
۵ ـ جلاء العیـون: کتابـى در بـاب تـاریخ زنـدگـانـى چهارده معصوم .
۶ ـ ربیع الاسابیع : در اعمـال روزها و هفته ها به خصـوص شب و روز جمعه.
۷ ـ تحفه الزایر .
۸ ـ اختیارات الایام صغیر.
۹ ـ اختیارات الایام کبیر.
۱۰ ـ رساله بلا.
۱۱ ـ شـرح کتـاب روضه کـافـى و بسیـارى از آثـار دیگـر از جمله تـراجم و رسـالات و منـاجـات نـامه ها و …
تألیفات عربى به شرح ذیل مى باشد :
۱ ـ بحار الانـوار: این اثر مشهور ترین و مهمتریـن اثر علامه مجلسـى و اثر پـر بـار و بلنـد آوازه تـاریخ تشیع است که در ۱۱۰ جلد تدوین شده است.
۲ ـ کتاب مرات العقول .
۳ ـ آداب الحج .
۴ ـ آداب التجهیز الموات.
۵ ـ الاجازات .
۶ ـ ملاذ الاخبـار فـى شـرح کتـاب تهذیب الاخبـار شیخ طـوسى .
۷ ـ شـرح الاربعیـن حـدیث … و دهها کتـاب دیگر .
وفات علامه مجلسی
چراغ عمر علامه مجلسی پس از۷۳ سال نور افشانی در شب ۲۷ رمضان سال ۱۱۱۰ هجری در شهر اصفهان خاموش گشت و جهان از فیض وجود این عالم گرانمایه محروم شد. پیکر پاک علامه مجلسی در کنار مسجد جامع اصفهان و جنب مدفن پدر فرزانهاش مولی محمدتقی مجلسی به خاک سپرده شد و زیارتگاه شیعیان جهان شد.
علامه مجلسی هنگام مرگ کارهای نیمه تمامی داشت که موفق به اتمام آنها نشد از قبیل تکمیل بحار الانوار، نوشتن مستدرک البحار و… گرچه پس از ایشان شاگردان و ادامه دهندگان این راه پر فروغ خدمات ارزشمندی ارائه نمودند، اما جای خالی یک عالم فرزانه را هیچکس و هیچ چیز پر نمیکند.